Lakenvelder Koeien | Nova Zembla | Reeuwijk

Voor ons (h)eerlijke Lakenveldervlees kunt u terecht bij Slagerij van Meurs op de Miereakker in Reeuwijk

Waarom Lakenvelders

Van oudsher is de Lakenvelder een dubbeldoelkoe. Dit wil zeggen dat het ras zowel geschikt is voor melkveehouderij als voor vleesconsumptie. De laatste jaren wordt de Lakenvelder steeds populairder in Nederland omdat het ras bijzondere kwaliteiten blijkt te hebben. Het ras is namelijk sober (heeft weinig nodig) en zijn de koeien nooit ziek. Zo hebben ze geen krachtvoer nodig en leven ze vaak heel lang. Menig veehouder heeft zich er al over verbaasd met welke rantsoenen de Lakenvelder zich redt en ook nog eens probleemloos weer drachtig wordt. De kalveren worden over het algemeen gemakkelijk geboren en drinken vlot. Daarnaast hebben Lakenvelders een erg vriendelijk karakter. Dat zie je ook terug op zorgboerderijen waar Lakenvelder als belevingskoeien enorm gewaardeerd worden. Zodoende past de Lakenvelder in een dier-, boervriendelijk systeem van vee houden.

Natuurlijk lekker

Op één onderdeel is de Lakenvelder helemaal uniek. Het ras heeft een zeer bijzondere vleeskwaliteit en structuur. Uit diverse smaaktests in 1996, 2007 en 2010 kwam de Lakenvelder steevast als beste uit de bus. Daarom heeft Slowfood Nederland de Lakenvelder, als eerste Nederlandse ras, erkend in haar Ark van de Smaak.

Puur natuurkoe

Deze sterke, duurzame koe staat nog dicht bij de natuur omdat hij niet is doorgefokt voor een hoge melk- of vleesopbrengst. Ze kunnen zichzelf goed redden op basis van een sober rantsoen. Ze passen goed op kleinschalige boerenbedrijven waar in combinatie met natuurbeheer ons landschap als natuurlijk erfgoed in stand gehouden wordt. De puur natuur koe dus!