Lakenvelder Koeien | Nova Zembla | Reeuwijk

Excellente vleeskwaliteit

De Lakenvelder staat bekend om haar unieke vleeskwaliteit met een rijke en volle smaak. De koeien lopen veelal buiten, bewegen veel, eten kruidenrijkgras en worden ‘s winters gevoerd met kuilgras afkomstig van natuurgraslanden. Krachtvoer en snijmais komt er niet aan te pas. Door de koeien op deze extensieve wijze te houden, groeien ze weliswaar langzamer maar hierdoor is het vlees bijzonder mals en smakelijk.
Kenmerkend voor het lakenvelder vlees is dat het relatief weinig vocht bevat en veel intramusculaire vet bevat (gemarmerd). Doordat het vet in het vlees zit, blijft de smaak behouden als het vlees gebakken wordt.

Ark van de Smaak

Inmiddels is er veel erkenning voor de kwaliteit van het vlees van lakenvelders. Zo heeft Slowfood Nederland (een wereldwijde voedselbeweging die zich inzet voor een good, clean en fair voedselsysteem) de Lakenvelder, als eerste Nederlandse ras, erkend in haar Ark van de Smaak.

En de winnaar is...

Ook kwam bij verschillende vleestesten de Lakenvelder als beste uit de bus op basis van smaak, structuur, textuur en geur van het vlees. In 2013 is er ook nog een rundvleestest gedaan waarbij de entrecotes van 20 verschillende vleeskoeienrassen zijn vergeleken op smaak. Bekende vleesrassen als Angus, Limonsin, Charolais en ook Wagyu werden met elkaar vergeleken en door een onafhankelijke jury beoordeeld. Zij kozen 4 topproducten uit het aanbod waarbij het lakenveldervlees op de eerste plaats eindigde.

Zie ook de kranten artikelen in Trouw en NRC:

Smaaktest entrecote Trouw 2013 (PDF) >>

Zeldzaam lekker NRC 2012(PDF) >>

Stichting Lakenvelder Vlees

In 2010 is de Stichting Lakenvelder Vlees opgericht door enkele leden van de Vereniging Lakenvelder Runderen. Met het bewaken van de kwaliteit en de raszuiverheid van het aangeboden vlees ondersteunt de Stichting de beschikbaarheid van Lekker Lakenvelder Vlees voor consumenten en horeca. Verschillende Lakenvelderfokkers zijn succesvol met boerderijverkoop van Lakenvelder Vlees aan consumenten. Als Erkend Leverancier Lakenvelder Vlees werken ze samen om goed vlees direct van de boerderij beschikbaar te stellen voor consumenten. Ieder op zijn eigen manier met aandacht voor het welzijn van de dieren en het landschap. Zo zijn wij niet alleen hoeders en beheerders van het cultureel en boeren erfgoed maar ook van een stukje culinair erfgoed.
SLV-erkend